Інтернет — гігантський, але чи має він реальну масу? Wired спробував обчислити вагу інтернету.
2006: перша спроба оцінити масу
Ще у 2006 році фізик із Гарварду Рассел Сейтц здійснив першу спробу. Він підрахував, що якщо врахувати масу енергії, яка живить сервери, то інтернет важить приблизно 50 грамів — це приблизно дві полуниці. Це порівняння досі цитують: виходить, ми витрачаємо своє життя на щось, що можна проковтнути за один раз!
ДНК як еталон
Сучасні оцінки стверджують, що 1 грам ДНК може зберігати 215 петабайтів (або 215 × 10¹⁵ байтів) інформації. Якщо обсяг інтернету становить 175 × 10²⁴ байтів, що еквівалентно 960 947 грамам ДНК. Це як 64 000 полуниць або третина маси Tesla Cybertruck.
Альтернативний підхід від Discover
Приблизно в той самий час, коли Сейтц опублікував свою оцінку, журнал Discover запропонував інший підхід: якщо інформація в інтернеті записана у вигляді бітів, то можна порахувати масу електронів, необхідних для їхнього кодування.
Враховуючи тодішній обсяг інтернет-трафіку (40 петабайтів), Discover дійшов висновку, що маса інтернету становить п’ять мільйонних часток грама, тобто щось на зразок краплі полуничного соку.
Третій метод: енергія для зберігання
Уявімо, що всі дані інтернету ми зібрали в одному місці. Скільки енергії потрібно, щоб їх зберігати? І скільки ця енергія важитиме?
У 2018 році International Data Corporation прогнозувала, що у 2025 році обсяг інтернет-даних сягне 175 зеттабайтів, або 1,65 × 10²⁴ бітів.
Якщо помножити це на kBT ln2 (мінімальна енергія для зміни одного біта з урахуванням температури), а потім перевести енергію у масу через формулу E = mc² отримаємо 5,32 × 10⁻¹⁴ грама, або 53 квадрильйонних частки грама. Інтернет важить менше, ніж порошинка.
Вага інтернету залежить від температури
Оскільки енергія зберігання залежить від температури, у холодному середовищі дані зберігаються з меншою витратою енергії. Висновок: у космосі інтернет важив би менше, ніж в Україні.
Читайте також на ProIT, що таке цифровий слід і як його мінімізувати.
Підписуйтеся на ProIT у Telegram, щоб не пропустити жодної публікації!